Maribor je drugi najveći grad u Sloveniji. Status grada nosi još od 1254. godine, a sve do 1918. godine bio je u rukama austrijskih Habzburga. Danas je ovo moderan evropski grad sa brojnim turističkim atrakcijama. Turiste najviše privlači moderan ski centar na Pohorju, termalna voda Maribora i najstarija vinova loza na svetu.

Bogata kultura, brojne priredbe, duga vinska tradicija sa najstarijom vinskom lozom na svetu, izuzetni uslovi za relaksaciju, rekreaciju i zabavu, kao i reputacija srčanih i gostoljubivih žitelja doprineli su da grad dobije ugledno priznanje Evropska prestonica kulture u 2012. godini.
Maribor se nalazi u severno istočnoj Sloveniji, u pokrajini Štajerska. Od Beograda je udaljen oko 530 kilometara, a od Ljubljane oko 130 kilometara. Leži na reci Dravi, okružen planinskim masivom Pohorje i planinom Kozjak. Planine svojim zelenilom i zdravim vazduhom privlače mnoge planinare, sportiste, rekreativce i bicikliste, a dobrodošlicu tokom zime pruža moderan ski centar na Pohorju. Pored odličnih uslova za aktivni odmor, Maribor je poznat i kao kulturni centar sa bogatim kulturno – istorijskim nasleđem, velikim brojem manifestacija, i priredbi. Zaštitini znak grada je najstarija vinova loza na svetu „Stara trta“, od koje se i dan danas prave vrhunska vina.

Kulturno – istorijske znamenitosti grada
Najstariji deo grada je Lent (nemačko ime za luku), prostire se duž leve strane obale Drave. Ovde se nalaze brojne znamenitosti grada; Sinagoga, Jevrejski trg i Jevrejske kule, odbrambena kula iz XVI veka „Vodotoranj“ kao i Kuća stare vinove loze.

Sinagoga potiče još iz XIV veka i druga je po starosti sinagoga u Evropi. U njoj se održavaju brojne manifestacije, kao što su koncerti, izložbe, književne večeri i druge manifestacije.
Na Glavnom trgu nalazi se Gradska kuća, Kužno znamenje i Alojzijeva crkva kao i spomenik Borisa Kidriča, jugoslovenskog i slovenačkog političara. Slomškov trg krasi moćna Stolna cerkev sv. Janeza Krstnika i kip prvog škofa Antona Martina Slomška, delo kipara Martina Dreva. Grajski trg je dobio ime po dvorcu, a nalazi se u samom centru grada. Na njemu su smešteni gradski dvorac, Zavičajni muzej, Pokrajinski muzej i neke od najpopularnijih gradskih kafeterija.
Mariborski dvorac predstavlja renesansnu građevinu sa gotičkim temeljima koja datira još iz XV veka. Dvorac je sagradio car Fridrih III. Nalazi se u samom centru Maribora, okružen Grajskim trgom i trgom Svobode. U dvorcu se danas nalazi Pokrajinski muzej sa etnološkom i arheološkom postavom kao i zanimljiva izložba tradicionalne nošnje. Atrakcija je i festivalska dvorana, očuvana iz XV veka, koja obiluje zanimljivim ukrasima. Maribor je i kulturni centar, domaćin brojnih, vrhunskih pozorišnih predstava, drama, opera, baleta i koncerata koji privlače publiku iz Slovenije ali i iz inostranstva.
Ponos grada je Narodno pozorište Maribor, kao najveći javni kulturni zavod u Sloveniji.

Vinski turizam
Hiša “Stare trte” je hram vinske tradicije i kulture Štajerske. Muzej koji se nalazi u kući, predstavlja istoriju i značaj “Stare trte”, najstarije vinske loze na svetu koja je zabeležena i u Ginisovoj knjizi rekorda. Tu možete kupiti vrhunska štajerska vina, ručno napravljene praline i čokolade. Idealno vreme da posetite ovo mesto je tokom Festivala vina, koji po tradiciji počinje 20. juna a završava početkom jula meseca.

Na Trgu svobode nalazi se i jedan od najstarijih i najvećih vinskih podruma u Evropi „Vinag“. Prostire se na površini od 20 000 kvadratnih metara i 2 kilometra dužine. Ovde možete degustirati i kupiti vrhunska vina. Iznad samog grada pružaju se vinorodni brežuljci Piramida i Kalvarija, sa najlepšim pogledom na Maribor i regiju. Utvrđenje na Piramidi, građeno je u XII veku za potrebe odbrane od upada Mađara. Zamak je nastradao 1528. godine ali je 1560. podignut nov u renesansnom stilu.

Okolina
U samom gradu i neposrednoj okolini nalaze se brojne mogućnosti za sport i rekreaciju; sportske hale i tereni, pešačke i biciklističke staze, botanički vrt, gradski park, obeležene šumske staze za ekstremni biciklizam, pohorske močvare sa jezerima Lovrenško, Crno i Ribniško jezero kao i slapovi i jezerca Veliki i Mali Šumik i Lobnica. Izuzetan doživljaj je i razgledanje grada sa reke Drave, gde vas očekuje prijatna vožnja tradicionalnim splavom ili brodom.
Maribor je domaćin brojnih festivala, događaja i priredbi, od kojih se posebno izdvajaju; Festival Lent kao jedan od največih slovenačkih festivala na otvorenom i zapravo je „Festival festivala“, zatim tradicionalni vinski Festival Stare trte, festival „Borštnikovi susreti“ kao jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Sloveniji i svetski kup u skijanju Zlatna lisica, koji se održava na Mariborskom pohorju.

Terme Maribor
Kompleks čine smeštajni kapaciteti kategorije 5* i 4*, od kojih je najpoznatiji hotel Habakuk, termalni bazeni, wellnes centar kao i medicinski centar Fontana. Tu su smešteni centri za rekreaciju i relaksaciju, bazeni sa termalnom vodom, a u ponudi su i fitnes, različite saune, saloni za masažu te stručno vođeni rekreacijski programi. Bogatstvo termi je termalna voda, koja dolazi iz dubine od 800 do 900 metara sa temperaturom od 69°C i bogata je jodom i fluorom. Ovde se leče reumatološki, ginekološki i mišićni problemi kao i poremećaji cirkulacije. Terme su od 2014. godine u vlasništvu naftne kompanije Gasprom.

Mariborsko Pohorje je najveći skijaški centar u Sloveniji sa stazama za početnike, a i stazama za prave profesionalce. Odlični smeštajni kapaciteti, od kojih se posebno izdvaja hotel Bellevue, zdrav vazduh i predivan ambijent za rekraciju i šetnju doprinose dobroj posećenosti tokom cele godine. Hotel Bellevue posluje u okviru Termi Maribor, a nalazi se u neposrednoj blizini skijališta, odakle se pruža predivan pogled na grad.

Smeštaj
Maribor ima odlične hotele, a tu je i povoljan privatan smeštaj. U samom centru smešten je poslovni Hotel Piramida, koji posluje pod licencom Best Western Plus hotela. U srcu starog jezgra grada, smešten je Hotel Orel, koji se ponosi dugogodišnjom tradicijom. Obnovljen je i moderno uređen 2006. godine. Za one koji vole prirodu idealan je boravak na turističkim salašima, koji se nalaze u neposrednoj okolini grada.

Najbolji restorani.
Obavezno posetite restorane Mak, Rožmarin kao i restoran Pri Treh Ribnikih, koji se nalazi u prekrasnom okruženju Gradskog parka i jedan je od najstarijih restorana u Sloveniji. Restorani uživaju reputaciju vrhunskih restorana. Tu možete probati odlične lokalne specijalitete i uživati u najboljim vinima Štajerske.

Šoping
Veliki tržni centar Europark idealan je za sve vrste šopinga, nalazi se u blizini Titove ulice. Tu vas čeka preko 120 prodavnica, na površini od 34000m2.

Ukoliko dolazite kolima, u okolini Maribora možete posetiti i prelep gradić Ptuj kao i Grac, stari austrijski grad, udaljen svega 60 km od Maribora.Ukoliko volite planinarenje, tu je planina Triglav, najviši vrh Slovenije. Uspon traje oko 6 sati i pravi je planinski izazov. Od Maribora je udaljen oko 200 km.

Kako stići?
Avionom
Avio linijom Beograd – Ljubljana. Sa železničke ili avtobuske stanice do Maribora. Ne postoji direktna veza između Beograda i Maribora, iako grad ima svoj međunarodni aerodrom.

Avtobusom
Iz Beograda možete avtobusom do Maribora.Preporuka: Lasta ima liniju koja sobraća na relaciji Beograd/Ptuj/Maribor/Grac/Linc, svake druge srede i nedelje u mesecu.

Kolima
Maribor je od Beograda udaljen oko 530 km.
Za put po Sloveniji morate imati vinjetu, može se kupiti na svakoj benzinskoj stanici u Sloveniji.